Format

Following a brief overview of the workshop, participants will have the option of introducing themselves through brief lightning talks. Participants then will be assigned to teams that will identify and elaborate alternative strategies for supporting virtual tabletop game play and design. The teams will interact in small Zoom breakout groups. The teams will be loosely organized around common themes. We tentatively plan to create teams who will identify solutions that require varied levels of technological sophistication to be produced (all proposed solutions should be easy to use without specialized skills).  For example, one team might explore ways to combine widely available tools such as Google Sheets and Zoom to create a collaborative design space; another team might focus on how to modify or enhance an existing tool such as Tabletop Simulator to be more user-friendly; another team might propose the creation of an entirely new platform for virtual tabletop gameplay and design. Following is an outline of the main workshop activities.

All times are MST.

12:00 PM – 12:30 PM
(30 min)

Introductions
Lightning talks

Introduction to the goals of the workshop and organizers. Selected participants will present brief examples of their work

12:30 PM – 1:15 PM
(45 min)

Team breakouts 1

Teams will collaborate on the creation of a plan or prototype

1:15 PM – 1:30 PM
(15 min)

BREAK

BREAK

1:30 PM – 2:00 PM
(30 min)

Team presentations

Each team will briefly present their initial ideas to the whole group, followed by discussion and suggestions from the other teams. 

2:00 PM – 2:30 PM
(30 min)

Team breakouts 2

Participants will reconvene in their smaller teams to consider these suggestions and further elaborate their ideas. We will provide teams with guidelines for the preparation of a brief design document that summarizes their ideas.

2:30 PM – 3:00 PM
(30 min)

Wrap-Up

The organizers will lead a discussion of major take-aways from the workshop and potential next steps. These might include ongoing work groups focused on developing one or more of the ideas generated in the workshop, a Discord channel devoted to further sharing of ideas, tools, and networking, and future meetings.

%d bloggers like this: